21:38
День РІДНОЇ МОВИ

Мова — один із найважливіших ідентифікаторів державності. Тому так важливо спрямувати всі зусилля саме на підтримку статусу рідної мови, на покращення культури мовлення, підвищення грамотності, розвиток творчих задатків.

       У рамках тематичного тижня «Диво калинове – чари барвінкові» вчителі української мови та літератури провели заходи, уроки, на яких якомога краще можна було донести до учнів красу  багатство рідної мови та літератури, формувати відчуття краси нашої мови.          Другий рік поспіль у школі 21 лютого - День рідної мови асоціюється з Днем українського духу. У цей час учні та вчителі мають можливість проявити себе у креативному підході до відзначення цього свята. Традиційно всі були у вишиванках, віталися згідно з нашими українськими традиціями та звичаями. На перервах проходила загальношкільна акція «Незакінчені прислів’я». Діти отримували солодощі за влучні прислів’я, приказки, вірші про мову. Найактивнішими  учасниками були учні 3-А, 5-А, 8-А, 10 класів.

       Позитивні враження залишилися у дітей та педагогів після зустрічі з письменником Романом Бойчуком. Поетичне слово майстра надихнуло багатьох дітей на творчість. Учениця 8-А класу Терлецька І. змалювала у коміксах «Легенду про осінь», а учитель Йосипчук Т.М. відобразила у формі мультимедійної презентації. Вокальний ансамбль дівчаток «Червона калина» виконав пісню на слова Р.Бойчука «Івано-Франківський вальс».Прекрасним доповненням до пісні був танець Чепіжка Максима з Круцик Іриною (балетмейстер – Чепіжко Олена). Всі присутні мали можливість поставити кілька запитань автору, послухати його у ролі декламатора, отримати автографи.

        Свої акторські, режисерські здібності, задатки оператора-постановника учні проявили на конкурсі відеороликів «Вчімося, друзі, слово любити. Слово до слова й думка сповита. Люди без думки – птиці безкрилі. З думкою люди мудрі й щасливі». Класні колективи працювали над презентаційними відеороликами протягом тижня, показали музичні, танцювальні, декламаторські, сценічні номери. Ще раз довели, що наша школа багата талановитими учнями.

          Відкритий урок у 7-Б класі (учитель Юзишин О.І.) на тему «Ступені порівняння прислівників» був побудований на застосуванні інтерактивних технологій. Цікавими були для школярів вправи на конструювання речень, виконання завдань пошукового характеру.Вони сприяли досягненню двох цілей: по - перше, оволодіння аналізом, дослідження різних сторін мовних явищ, по - друге, розвитку зв’язного мовлення учнів. Застосовано інтерактивні вправи: «так чи ні», «незакінчені речення», «я – редактор». Рольова гра «Хвилинка від Авраменка» сприяла розвитку культури мовлення дітей.

         Отже, необхідно підійти найближче до таїни істини за допомогою слова, а найточніше з’єднати думку зі словом — справа нелегка Вона вимагає чимало зусиль. Культура мови народжує культуру думки. Це стосується не тільки таких високих мистецьких сфер, як художня література, а й усіх різновидів нашого мовлення. Тож плекаймо мову щодня!

 

 

Переглядів: 626 | Додав: oleg_berlin | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Name *:
Email:
Subscription:1
Code *: