07:15
Філологічна декада

Мова людини — це показник її вихованості, культури, розуму і мудрості. Саме тому кожному необхідно бути терплячим і наполегливим в оволодінні українською мовою, любити і плекати її, бо ми патріоти своєї Вітчизни, громадяни вільної України. Треба пам’ятати, що народ без мови — не народ, а просто юрба, яку можна знищити, поневолити... Саме тому темою декади філологічних наук обрано «Національно-патріотичне виховання при викладанні філологічних дисциплін як засіб підвищення комунікативної та соціальної компетентностей учнів у сучасних реаліях нашої держави».

Проведено чимало цікавих заходів, уроків, акцій. Випущено шкільну газету «У мові – і минуле, й майбутнє, у ній народу суть, його життя». Інтелектуально-пізнавальна гра «У мові – доля народу» сприяла не тільки актуалізації опорних знань, а й розвитку творчих задатків, комунікативних здібностей учнів. Цікаво, емоційно, змістовно пройшов конкурс «Юна філологиня» під керівництвом Федоряк Л.І. та Серветник М.В. Дівчата 10, 11 класів продемонстрували рівень своїх знань з української мови, розвивали усне мовлення, презентували свої таланти у найрізноманітніших формах (пісня, гра на музичному інструменті, перукарські послуги, журналістські роботи, мистецькі картини). Вдале поєднання наукового, мистецького, жартівливого активізувало увагу як учасників, так і глядачів.

 

Сьогодні учень повинен бути компетентним у житті. Сьогодення вимагає наполегливої розумової праці, самовдосконалення. А знання іноземної мови – це вже просто необхідність. Хоча ще Шевченко говорив:

Учітеся, брати мої,
Думайте, читайте,
І чужому научайтесь,
Й свого не цурайтесь.

Тому в рамках декади вчителі англійської мови провели ряд конкурсів міні-проектів «Моя класна кімната» (3-А, Равська Т.С.), «Мальовничі міста» (6-Б, Боровська І.С.), «Кімната моєї мрії» (4-В, Сернецька О.М.). Школярі не просто виконали роботи, а вміло їх презентували, удосконалювали мовленнєві навички, вміло поєднали, співставили англійське з українським.

 

        Пізнавальним було ток-шоу у 8-А класі «Телебачення в житті підлітків», яке майстерно підготувала Чижик Я.Я. Діти розвивали діалогічне мовлення, у формі цікавої гри розмовного стилю удосконалювали свої знання, збагачували лексичний запас.

 

 

Здібності майбутніх художників реалізовано на конкурсі ілюстрацій «Мій улюблений герой». Надзвичайно насиченою різними фактами, пізнавальним матеріалом, відеофрагментами була сократівська бесіда «Патріотизм: від античності до сьогодення». Педагоги майстерно відтворили історію появи поняття «патріотизм» в античні часи, його значення в минулому та сьогоденні, зупинилися на актуальних проблемах наших днів.

 

 

Уперше в школі пройшов конкурс буктрейлерів.  Підлетейчук Т. (6-Б), Саф’яник О. (6-А), Вдовитченко Ю. (6-А), Романюк О. (6-А), Запухляк В. (7-Б), Жук А. (7-Б), Воробець А. (7-Б), Садловська Ю (7-Б), Козубаш С. (7-А), Артус В. (7-А), Гнатишин М. (7-А), Чабан Р. (8-Б), Пташник Н. (8-Б),  Литвинець О. (9-В), учасники конкурсу, продемонстрували присутнім різноманітні види буктрейлерів на твори письменників зарубіжної літератури. Шляхом голосування глядачів обрали переможців конкурсу.

 

Проведені заходи свідчать про те, що відчуття магічної сили слова стало першоосновою для появи людини як носія розумного і творця духовного на Землі. Нам потрібна висока освіченість, уміння працювати на сучасному рівні, загальна культура. А все це можна здобути лише наполегливим, сумлінним навчанням.

 

 

 

Переглядів: 802 | Додав: oleg_berlin | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Name *:
Email:
Subscription:1
Code *: