13:10
Тиждень української писемності та мови

        Відповідно до річного плану роботи ліцею, з метою сприяння утвердження статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання у молодого  покоління    поваги  до  свого  народу, лінгвістичних традицій, виявлення  творчо  обдарованої  молоді,  розвитку  її  потенціалу, підвищення рівня мовної освіти в Україні, загальної  культури з 08 до 12 листопада 2021 року було проведено Тиждень  української писемності та мови «Велична, щедра і прекрасна мова! Прозора й чиста, як гірська вода!»

 

 

    Упродовж  предметного тижня відбувалися різноманітні заходи. Усі вони були присвячені темі писемності та грамотності.  

      9 листопада здобувачі освіти 9-10 класів долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Учитель  Смадич Б.Б. провела мовознавчий захід  для учнів 7- Б класу "Всіх нас єднає рідна мова". Спочатку діти познайомилися з презентацією виникнення свята писемності,  потім взяли участь у вікторині, де мали змогу показати свої знання та навички. Здобувачі освіти розгадували кросворди, відповідали на запитання, наводили приклади прислів'їв про мову, розповідали цікаві мовознавчі факти. Завершилося свято конкурсом на найкраще прочитання поезій про мову.

          Серед дев’ятикласників були організовані змагання для виявлення творчих здібностей учнів. Здобувачі освіти  мали перевтілитися в  будь-якого літературного героя  і зацитувати найкращий рядок  з вірша про мову, розповісти про нього, якою мовою він спілкується, чим захоплює. Такі завдання розвинули в дітей  навички аналізу, логічного і послідовного викладу думок, сприяли розвитку зв’язного мовлення, формуванню думки.

         Цікаво та пізнавально  пройшла вікторина  «Наче квітка  барвиста, мова рідна голосиста» в 7-х  класах, яку провела Серветник М.В. Почалася вона з «Гімну українській мові». Потім учні активно відповідали на запитання про мову, історію  її розвитку, місце серед інших мов. Підсумком заходу став  фоточелендж «Шануй українське».

 

Метою інтелектуального шоу " Найрозумніший" серед учнів 8-х класів, яке провела Федоряк Л.І., було  поглиблення й узагальнення знань з української мови, підвищення зацікавленості вивченням предмету, виховання любові до рідного слова, цілеспрямованості, наполегливості. Учні  підготували малюнки, плакати, танці, самостійно складені вірші на тему " Розвивайся, мово наша солов'їна".

       Йосипчук Т.М організувала з учнями 5-х класів справжній фоточелендж до Дня української писемності та мови. Юні здобувачі освіти підготували добірку світлин , в яких висловили своє ставлення до рідної мови, зобразили його у вигляді асоціативних ланцюжків, малюнків, підбором доречних крилатих висловів. Активно долучилися до челенджу і батьки учнів.  

 

        Члени гуртка «Намисто», учні 5-6 класів, створили власну онлайн-газету, де презентували свої творчі здобутки - «кольорові вірші». Автори поезій вдало поєднали свою фантазію, здобуті знання, логічне мислення.

         Ткачук У.В. організувала разом з учнями 4-Г, 6-В класів  конкурс відеороликів «Скажемо суржику: «Ні!». Діти активно взяли участь у проведенні цього заходу. Вони підготували короткі повчальні відео, в яких виправляли найтиповіші помилки усного мовлення, закликали плекати та розвивати культуру своєї мови, вживати тільки правильні слова відповідно до установлених норм.

             Учитель Юзишин О.І залучила шестикласників  до справжньої творчої лабораторії «Веселкова наша мова». Учні спробували дослідити певні лінгвістичні явища, проаналізувати їх, підготували невеликі  відеопроєкти, де висвітлили  усі проблемні питання.

              Справжнім святом стала імпресія-меседж для юних здобувачів освіти. Всі учасники створили певний образ і вправлялися в декламуванні віршів про мову. Творча енергія ліцеїстів нікого не залишила байдужим.

            Бібліотекарі закладу організували тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури «Вивчай українську мову».

           Всі заходи предметного тижня  були спрямовані на  формування інтересу ліцеїстів до вивчення української мови і літератури, стимулювання до роздумів, активного пошуку, дослідження, самостійного опрацювання додаткових інформаційних джерел, підтримки талановитої молоді та виявлення обдарованих учнів. Провідною ідеєю всього проведеного є повчальність, яка формує історичний досвід, виховує національну самосвідомість, патріотичні почуття в здобувачів освіти, бажання примножувати родинні традиції, розуміння своєї причетності до історичних подій в  Україні.

 

Переглядів: 486 | Додав: oleg_berlin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Name *:
Email:
Subscription:1
Code *: